Wienerbrødsløbet

Vores kroppe har brug for kulhydrat som brændstof til vores muskler, nerver og dermed også vores hjerne. Kulhydrat kommer i mange former og vi kalder dem oftest for sukkerstoffer som samlet gruppe. Ligeledes har kroppen brug for fedtststoffer, både til energi, men også til fx isolering, dannelse af hormoner og en række andre fysiologiske mekanismer. Sidst er der protein, som er opbygget af korte eller lange kæder af aminosyrer, som vi efter nedbrydning i kroppen, genbruger til syntese af nye proteiner fx i musklerne eller transportproteiner forskellige steder i kroppen.

Kroppen får energi fra både fedt og kulhydrat. Forbrændingen af næringstofferne veksler og vekselvirkningen afhænger af, hvor hårdt og hvor længe vi er aktive. Med andre ord er intensiteten afgørende for om vores muskler skal udnytte kulhydrat eller fedt som primær energikilde. Også i hvile forbrænder kroppen begge dele, men afhængig af træningstilstand, så vil vores muskler forbrænde mere eller mindre fedt i hvile. En person i god form forbrænder mere fedt i hvile end en person i mindre god form.

 

I et stykke wienerbrød fra Bagt, som jo er den skønne bager i Hornbæk og sponsor ved Wienerbrødsløbet, er der heldigvis alle tre ovennævnte makronæringsstoffer!
Dermed ikke sagt, at vi kan leve af det skønne bagværk alene (desværre), men vi kan få en god sanseoplevelse, når vi indtager det sprøde, søde og duftende bagværk, samtidig med, at vi giver kroppen noget af det den har brug for når vi skal løbe.

 

Lad os nu bare tage fx en herlig chokoladebolle! Makronæringstoffernes fordeling i en chokoladebolle er 11,5 g fedt, 50,3 g kulhydrat, 7-10 g protein. Hvert gram fedt giver os 9 kcal, mens protein og kulhydrat hver giver 4 kcal/gram. Dvs at vi ved at spise en chokoladebolle på 100 g får ca 331 kcal. En chokoladebolle vejer hos Bagt i gennemsnit 75 g, så ved at indtage en chokoladebolle får vi noget der minder om 248kcal. Og vi får rigtig mange kulhydrater i de 248kcal! Ca. 150kcal kulhydrat og 75kcal fra fedt. Protein er ikke så interessant her, da vi ikke forbrænder det med mindre der slet ikke er andet tilgængeligt.

 

Vi kan løbe hurtigt eller langsomt og være i god eller mindre god form og dermed vil intensiteten for den enkelte løber også være individuel. Det betyder noget for hvilket næringsstof der primært vil være energikilde ved løbet. Løber en mand på ca 75 kg en tur på en time ved en intensitet på ca 75% af max vil han forbrænde ca 800kcal. Det svarer til ca 3 chokoladeboller! Herligt! Ved den intensitet er kulhydrat kroppens foretrukne næringsstof og her er chokoladebollen altså et udmærket svar på den energi kroppen har brug for ved løb.

 

Oveni får man så også mulighed for at stoppe op, se sig omkring i de naturskønne omgivelser der løbes i, tale med de andre deltagere og bare nyde – og så løbe videre med en god fornemmelse i kroppen og et smil om munden og muligvis et par wienerbrødskrummer.

Af
Malene Norup Stolpe
Adjunkt, cand.scient. i humanfysiologi
….Og motionsløber